A pajzsmirigy betegségek nyomában

Hazánkban az elmúlt 25 évben megsokszorozódott, közel a hússzorosára nőtt a pajzsmirigy megbetegedések száma. Mi ennek az oka, mely folyamatok vezetnek ide, miért hat ki más egyéb területekre a pajzsmirigy megbetegedése? Erre igyekszünk a választ megtalálni.

Természetgyógyászként úgy gondolom, hogy a pajzsmirigy megbetegedések kapcsán sem érdemes csak a mirigynél magánál keresni a problémát. Nagyon gyakori az ilyen típusú megbetegedések kapcsán a rejtett emésztőrendszeri probléma. A legjellemzőbb problémát az áteresztő bél szindróma jelenti, ilyenkor arról van szó, hogy az emésztetlen fehérje molekulák átjutnak a bélfalon egy olyan bélszakaszon ami nem egészséges, gyulladásban van. Ebben az esetben a glutén és a kazein (vagy akár más problémát okozó fehérje molekulák) ellen az immunrendszer működésbe lép és ellenanyag gyártásába kezd. A probléma ott lakozik, hogy a glutén és kazein molekuláinak felszíne nagyon sokban hasonlít a pajzsmirigy és a hasnyálmirigy molekuláinak felszínéhez.

Az ellenanyag nem tudja megkülönböztetni, hogy milyen anyaghoz kapcsolódik hozzá, így hozzákapcsolódik a pajzsmirigy és/vagy a hasnyálmirigy felszínéhez. Ez a folyamat előbb vagy utóbb a szerv zavart működéséhez fog vezetni és emiatt kialakulhat autoimmun betegség is. Az autoimmun betegségek (mint a Hashimoto thyreoiditis Graves-Basedow kór) esetében mindig van valamilyen a szervezetben krónikus gyulladásokat keltő baktérium, vírus vagy gomba. A biorezonanciás felmérés során leggyakrabban a streptococcus fajok, staphylococcusok, Epstein-Barr vírus, Coxsackie vírus, herpes vírusok fordulnak elő. Ezekben az esetekben a szervezetet terhelő allergén elhagyása mellett érdemes célzottan hatni az adott kórokozóra is.

A pajzsmirigy alulműködés esetében fontos kideríteni, hogy áll-e esetleg a háttérben jódhiány, szelén hiány vagy más ásványi anyagok-, nyomelemek-, vitaminok hiánya. Emellett fontos az orvosi diagnózis is, mert vannak olyan gyulladásos folyamatok amelyben tilos a jód pótlása.

A pajzsmirigy alulműködés jelei:
• fáradtság, idegesség, rossz közérzet
• hízás, kevés ételtől is hízik a beteg
• hajhullás, bőrszárazság
• székrekedés
• menstruációs ciklus felborulása
• depresszió
• pánikbetegség, neurológiai tünetek, zsibbadás
• szívritmuszavar

Pajzsmirigy túlműködés jelei:
• pajzsmirigy megnagyobbodás (struma)
• emelkedett pulzusszám, vérnyomás
• kidülledő szemek
• hajhullás
• meleg, nedves bőr
• nyugtalanság, alvászavar

Gyakran előfordul az is a vizsgálatok során, hogy a valódi probléma nem is magával a pajzsmiriggyel van, hanem az ezt szabályozó egyéb hormonrendszeri tényezőkkel. Az agyalapi mirigy által termelt TSH hormon ami szabályozza a pajzsmirigy hormon termelését. Ha az agyalapi mirigynél van a probléma valójában nem a pajzsmirigy gyógyítása kerül előtérbe, ekkor kiderítjük, hogy mely tényezők gátolják a normális hormon termelést az agyalapi mirigynél.
Az agyalapi mirigyben történő TSH elválasztásnak is van egy szabályozó rendszere. A felettes ebben az esetben a hipotalamusz, mely szintén az agyban található és többek között a TRH nevű hormont is elválasztja. A TRH hormon mennyisége határozza meg, hogy mennyi TSH hormon termelődik és a TSH határozza meg, hogy mennyi pajzsmirigy hormon termelődik, tehát ez egy összetett rendszer. A rendszer bármely eleme sérül az a pajzsmirigy hormontermelésén változtat.

Természetesen mint a legtöbb betegség hátterében itt is előfordulnak lelki tényezők is: elfojtott érzelmek, el nem végzett feladatok miatti nyomás, „pajzs” növesztése valamely szituációban, amelyben képtelenek vagyunk megvédeni magunkat. Ezekben az esetekben a fizikai tünetek megszüntetése érdekében fontos a lelki stresszek oldása pl. kineziológiával, meditációkkal.

Biorezonanciás vizsgálatról bővebben: https://biorezonancia-egeszseg.hu/allapotfelmeres/