Hajhullás a természetgyógyász szemével

Mindenkinek hullik a haja, ez bizonyos mértékig teljesen természetes, pláne ősszel és tavasszal terhesség után, nagyobb műtéteket követően. Azonban ha láthatóan ritkul a hajunk, minden hajmosásnál nagy mennyiségű hajszál marad a kezünkön, fésülködésnél is feltűnően sok hajszál marad a hajkefében az komoly problémákra is utalhat. Igyekszem a tapasztalataim alapján gyakoriság szerint sorba venni az okokat.

Hiányállapotok

Leggyakrabban a vas-hiány miatti problémaként jelentkezik a hajhullás. Ilyenkor mindig az a kérdés, áll-e valami különösebb ok a vashiány hátterében pl. glutén-érzékenység, felszívódási zavarok, gyomor problémák, B12 vitamin hiány. Az alábbi vitaminhiányok is közrejátszhatnak a hajhullásban: A-vitamin, B-vitamin csoport, D-vitamin, E-vitamin. Táplálkozási zavarok, nagyobb mértékű fogyás is állhat a hajhullás hátterében.

A fejbőr betegsége

Sajnos elég gyakori a fejbőrön kialakuló gyulladások miatti hajhullás is. Különböző gombás megbetegedések, psoriasis, dermatitis áll leggyakrabban a háttérben, ritkább esetben vírusokbaktériumok is részt vesznek a gyulladás fenntartásában. Ebben az esetben érdemes utána járni, hogy a fejbőr problémája csak helyi gyulladásként van-e jelen vagy esetleg a szervezetben máshol is megtalálható ugyanaz a kórokozó gócokban. A gócok felszámolásával véget vethetünk a hajhullásnak is.

Hormonális problémák, stressz

A hormonrendszer egyensúlyának felborulása is közrejátszhat a hajhullásban. Manapság a stresszes életvitel különösen megviseli az érzékeny hormonrendszerünket, így nagyon fontos, hogy odafigyeljünk magunkra, válasszunk valamilyen stresszoldó tevékenységet. A hormonok közül főképp a pajzsmirigy hormonok alacsonyabb szintje okozza a hajhullást.

Gyulladások

Krónikus gyulladások következtében is kialakulhat a hajhullás, ebben az esetben is meg kell keresni a gyulladás központját, azt a gócot ahonnan mindig újra tud éledni ez a probléma. Ez lehet akár egy fog-góc, nőgyógyászati probléma, mandula-góc… stb

Gyógyszeres kezelések, méreganyagok

Különböző típusú gyógyszerek mellékhatásaként gyakran jelentkezik hajhullás. Ezt abban az esetben tudjuk tesztelni, ha elhozza magával gyógyszereit.

Nehézfémek, vegyi anyagok, aflatoxin és egyéb méreganyagok is okozhatnak hajhullást.

Lelki okok

Megoldatlan lelki problémáink, félelmeink is okozhatják a hajhullást, szorongások, boldogtalan kapcsolataink is közrejátszhatnak benne.

Bőratka (demodex)

Ritka esetben előfordul, hogy a demodex nevű bőratka okozza a hajhullást. Ebben az esetben gyakran társul a hajhullás mellé bőr irritáció, bőrgyulladás főképp a fejbőrön, arcon. A bőratka mikroszkópikus méretű, szabad szemmel nem látható, a faggyúmirigyekben él, táplálkozik és szaporodik.

Demodex_folliculorumjpg

Demodex atka
kép forrása: http://allspecies.wikia.com/wiki/Demodex_folliculorum

Általában a fent említett okok valamilyen kombinációjaként alakul ki a hosszan tartó, kellemetlen hajhullás. 

Hajhullás protokoll (biorezonanciás vizsgálat):

  • vitamin-, ásványi anyag- és nyomelemszint ellenőrzés
  • góckutatás (a teljes szervezetben)
  • hajhagymák terheltségének mérése vegyi anyagok, méreganyagok, stb.
  • hormonális eltérések vizsgálata
  • élelmiszer allergia vizsgálat
  • lelki háttér vizsgálata
  • atka jelenlétének vizsgálata

Bejelentkezés vizsgálatra: https://biorezonancia-egeszseg.hu/kapcsolat