Hol volt eddig ez a sok glutén érzékeny?

Gyakran hallom ezt a kérdést a kliensektől.

Voltak eddig is. Először is nem volt megfelelő diagnosztikai eszköz amivel felfedezhették volna az érzékenységüket. Orvosilag colonoscopiás vizsgálattal igazolható a lisztérzékenység más néven coeliakia. De nem minden glutén érzékeny coeliakiás. A coeliakiás beteg vékonybelén már súlyos elváltozások látszanak, így tudják diagnosztizálni.

Viszont a legtöbb páciens bizonyos mértékig tolerálja a glutént, akkor van baj, ha felhalmozódtak az emésztetlen fehérjék és a glutén-anyagcsere káros melléktermékei. Ezek a fehérjék hatással lehetnek az idegekre, ízületekre, különféle rejtélyes betegségeket okozhatnak például migrén, ideggyulladások, irritábilis bél szindróma stb.

Másrészt a “mindennapi kenyerünk” nem az a hagyományos minőségű mint amit várnánk tőle. A hagyományos kenyér hosszú érlelésű kovásszal készül, 6-8 órányi dagasztással-kelesztéssel. A mai kenyér maximum 2 óra alatt elkészül a a kelesztéssel, sütéssel együtt. A kovász segített a glutén szerkezet megbontásában, így a bél nem volt olyan szintű munkának kitéve mint manapság. A sok tartósítószerről, ízfokozóról, savanyúságot szabályzó adalékanyagokról nem is beszélve.

A glutén érzékenység legfőbb tünetei:

  • puffadás
  • hasfájás
  • hasmenés vagy épp székrekedés
  • korpás haj, viszkető fejbőr
  • száraz, viszkető bőr
  • csalánkiütések
  • felkaron jelentkező apró libabőr-szerű kiütések
  • reflux
  • migrén, fejfájás
  • koncentrációs nehézség, memória zavar
  • depresszó, hangulat zavarok
  • teherbeesési gondok

Ha a fenti tünetek közül gyakran tapasztalja magán bármelyiket érdemes kivizsgálni az okot.